Der er årstider nok, men af alle der gi’s vil jeg tildele foråret første pris.

Nyhedsbrev februar 2023

Forårsforventninger

14.02.2023
Share

Der er årstider nok, men af alle der gi’s vil jeg tildele foråret første pris.

Ordene er Piet Heins, men hvor er vi dog mange, der kan nikke genkendende til dem. Det årstidsskift, vi befinder os i lige nu – fra vinter til forår – er længe ventet. 

For vinteren har været lang. Måske ekstra lang i år, og derfor føles det befriende at stå på tærsklen til en ny sæson og vide, at fra nu af bliver det langsomt grønnere og lysere.

Temperaturen begynder at stige (og gasregningerne falde) og om lidt, når årets første varme er at finde i solens stråler, vil vi danskere nok engang pible ud af vores vinterhi.

Snart sidder der glade unge på byens broer og torve og hører lidt for høj musik i lidt for koldt tøj. Om lidt åbner iskioskerne igen, om lidt vælter lyset pludselig ind. Og snart lukkes køerne ud på græs – ligesom de mange børn, der har tilbragt alt for mange timer indenfor i landets institutioner, fordi legepladserne nærmest er regnet væk i en januar, der har sat regn-rekord hos DMI. 

Men alt det er hurtigt glemt, når frugttræerne blomstrer og fuglene kvidrer.

I hvert fald for de fleste af os. For nogle er foråret en svær tid.

De lysere dage bringer håb med sig. Håb, der enten kan indfries eller skuffe. Alle skuffer over tid, synger Minds of 99, men måske føles smerten over skuffelsen desto større, når ens omgivelser – fra dyr og planter til mennesker – ellers synes at være gået i kollektiv forårsekstase.

De digte og sange vi kender om forår handler om lyse nætter, ekstatisk forelskelse og nye begyndelser. Men faktisk er det i foråret at, selvmordsstatistikkerne topper – altså i sæsonen efter den årstid, hvor vi ellers med ord som ‘vinterdepression’ og ‘vintertræthed’ har en sproglig forventning om, at livet kan opleves svært. 

I narrativ praksis adskiller vi som bekendt problemet fra personen gennem eksternalisering. Det er problemet, der er problemet og ikke personen. Men hvad hvis vinterdepressionen ikke forsvinder sammen med vinteren? Eller at den først viser sig i foråret?

Måske foråret kan forstærke følelsen af ensomhed eller ondt i livet, når vi i vores kultur næsten forventes at være euforiske? Det er i hvert fald værd at overveje ud fra den narrative grundantagelse om, at problemer opstår i en kultur og en tid med dens normer og standarder og særlige praksisser, der bidrager til at forme os som mennesker – og forme de problemer, vi rammes af.

Det er denne grundantagelse, der ligger til grund for, at vi har givet vores kommende seminar titlen Kulturen til behandling.

Vi har i et tidligere nyhedsbrev skrevet om, hvordan den voksende mistrivsel blandt børn og unge i Danmark danner bevæggrund for seminaret. Vi er stadig i gang med at lægge sidste hånd på programmet, hvad gælder selve overskifterne på de forskellige workshops og keynote-speakere, men navnene er på plads, og vi kan ærligt talt næsten ikke vente. 

Vi håber, at seminaret kan blive et sted, hvor vi har bedre tid til se på, hvor narrativ praksis er på vej hen med afsæt i det, vi er rundet af. Men vi håber også, at seminaret kan være medvirkende til, at vi stopper op og kigger på, hvad det er for et samfund, vi har skabt for vores børn og unge. 

Mange børn føler ikke, at de har problemer, men at de er problemet. Når børn kobler problemerne sammen med deres identitet, kaster de sig næsten altid ud i selvnedgørende handlinger – det er således ikke kun omgivelserne, der vender sig imod børnene, de vender sig imod sig selv.


D. 30. marts afholder Allan Holmgren og Anette Holmgren et 1-dags kursus i Snekkersten, der henvender sig til alle, som som ønsker at kunne tale med børn på måder, som ikke gør barnet til problemet.

Det skal vi nemlig altid huske at gøre. Også når blomsterne springer ud. 

Rigtig godt forår – måske vi ses i det til nogle af vores kurser eller arrangementer, som I kan læse om i resten af dette nyhedsbrev. 

 

Stadig ledige pladser på

Grunduddannelsen i Aarhus 

Mens vores narrative grunduddannelse i Snekkersten er overtegnet, er der stadig ledige pladser på vores hold i Aarhus med opstart 27. marts 2023. 

På grunduddannelse, der også danner 1. året for DISPUKs psykoterapeutuddannelse, introduceres du for den narrative samtalepraksis og de narrative ”samtalekort,” der styrker menneskers selvfortællinger, fornemmelse af sig selv og handlekraft.

Se videoen nedenfor, hvor vores underviser i Aarhus, Lasse Hauge, forklarer om DISPUKs narrative grunduddannelse – som han også kalder for vores mest grundige uddannelse. 

Du kan også læse mere om uddannelsen og tilmelding her

 
 

Opfølgningsdage for tidligere kursister

Gennem årene har vi haft stadig flere kursister, der efter at have gjort deres DISPUK-uddannelse færdig, har efterspurgt en mulighed for at holde de narrative idéer i live i deres tænkning og praksis. 

Derfor har vi oprettet 4 opfølgningsdage, der er fordelt ud over året, og som giver mulighed for at genbesøge narrative idéer og praksisser, man allerede har mødt, udveksle erfaringer med at omsætte dem i praksis i forskellige felter samt at blive præsenteret for nye idéer og måder at omsætte de kendte ideer på.

Holdstart er 14. april 2023 i Snekkersten, underviser er Eva Kragh og der er stadig ledige pladser. 

Vi glæder os til at skulle holde de narrative idéer i live med jer.

 

Narrative Saloner 2023

Vi ved det godt. Vi har præsenteret jer for programmet før, men vi vil så gerne se jer – så her får I forårets program for vores Narrative Saloner igen: 

13. marts afholder vi en ny salon om dokumentation og sprogets kraft mellem Martin Nevers og Mette Larsen – du kan høre podcasten fra den sidste, der foregik i Snekkersten her. Denne gang holdes salonen i Aarhus, hvor Mette Larsen også vil fortælle om de skriftlighedsprincipper, hun siden sidste salon, har udviklet og aktuelt underviser kommunale medarbejdere i. 
Billetter købes her.  
Denne salon bliver i øvrigt afholdt samme dag som den anden af vores livesamtaler i Aarhus, og vi har lagt dem, så I kan nå med til begge. Læs mere om vores livesamtaler her

25. april. Mange efterskoler beskriver at elevgruppen har ændret sig. De får elever, som tumler med vanskeligheder af forskellig art, der har indflydelse på hvordan de kan deltage i fællesskaberne, som er helt centrale på en efterskole. Haarby Efterskole på Fyn har inviteret Martin Nevers til at komme og tale med efterskolelærere om, hvordan det narrative perspektiv privat såvel som professionelt kan understøtte de mange fagfolk, der har kastet sig over efterskolelærergerningen, og hvordan man som efterskolelærer kan hjælpe de unge med at håndtere de komplekse liv der også leves på en efterskole.
Deltagelse er gratis, men læs mere og tilmeld jer her

2. maj holder vi salon i Snekkersten om parterapi. Her vil Lasse Offenberg og den norske terapeut og forsker Anne Øfsti tale om den kompleksitet, som kærlighed repræsenterer i menneskers liv i dag, og som terapeuter bliver nødt til at forholde sig til i arbejdet med parterapi. 
Billetter købes her.  

14. juni har vi som optakt til vores DISPUK-seminar inviteret den amerikanske filosof Todd May til en Narrativ Salon i Snekkersten, hvor han i selskab med Lasse Offenberg vil udforske, hvad Michael White mente når han med inspiration fra Michel Foucault talte om narrativ praksis som ”politik med lille p”. Og hvordan vi måske kan omsætte den inspiration i vores hverdagspraksis? 
Billetter købes her.  

 

Oplev DISPUKs konsulenter afholde narrative samtaler 

Som nævnt i oversigten over vores Narrative Saloner, afholder vi d. 13. marts ikke bare en salon i Aarhus, men også en livesamtale klokken 16.30 – 19.30.

Vores livesamtaler giver en unik mulighed for at bevidne, hvordan en professionel narrativ samtale udspiller sig. 

Kurset i Aarhus har allerede haft en mødegang, men der er stadig mulighed for at deltage i de sidste 3 eftermiddage.

Kurset i Snekkersten starter 18. september. 

 

Tilmeld dig til vores nyhedsbrev

Tilmeld dig til vores nyhedsbrev for at få de seneste nyheder, opdateringer og specialtilbud leveret direkte i din indbakke.