Narrativ Salon i Snekkersten med Allan Holmgren: Hannah Arendt: Handlingens og tænkningens filosof
Hannah Arendt er mere relevant end nogensinde. Hendes tanker om totalitarisme, tænkning og etik kaster lys over vores egen tid, hvor vi igen ser autoritære strømninger og polarisering. Denne Narrative Salon dykker ned i hendes centrale begreber og undersøger, hvordan de kan bruges i dag – både i vores samfund og i narrativ praksis.
Hannah Arendt regnes for en af det 20. århundredes mest originale tænkere. Selvom hun blev uddannet som filosof i Tyskland hos bl.a. Heidegger, foretrak hun at kalde sig politisk teoretiker. Hun udspringer af en eksistential-fænomenologisk tradition, men går videre end det eksistentielle perspektiv. For Arendt er verden først og fremmest politisk, og det er vores engagement i den politiske samtale og tænkning, der er afgørende for mennesket.
Hun arbejder med en række grundbegreber for de menneskelige vilkår, herunder pluralitet, natalitet, tale, handling, løfte og tilgivelse.
Aktuel som aldrig før
Arendt er i dag igen højaktuel, fordi hun beskæftigede sig intensivt med totalitære samfund – både Hitlers Nazityskland og Stalins Sovjetunionen. I dag ser vi totalitære tendenser både i Rusland og på højrefløjen i Europa og USA.
Hun blev verdenskendt i 1961, da hun dækkede retssagen mod naziforbryderen Adolf Eichmann i Jerusalem. Eichmann havde medvirket til at sende millioner af jøder i koncentrationslejr, og Arendt beskrev hans ondskab som banal. Det vakte voldsom debat, både blandt jøder og ikke-jøder.
I Ondskabens banalitet argumenterer hun for, at ondskab ofte opstår, når mennesker ophører med at tænke etisk – dvs. når vi holder op med at rette vores opmærksomhed mod den anden og de andre. Dette perspektiv er nært beslægtet med den decentrale tænkning, der også er en af grundidéerne i narrativ praksis.
Salonens fokus
På denne salon vil Allan Holmgren, en erfaren kender af Hannah Arendts forfatterskab, præsentere nogle af hendes centrale begreber og diskutere deres relevans for vores daglige liv – og for narrativ praksis.
Allan Holmgren vil blive interviewet af DISPUKs kommunikationsansvarlige Olivia Nepper Winther, og der vil blive serveret lidt snacks, vin og sodavand.
Ofte stillede spørgsmål
Der er parkeringsmuligheder på begge adresser og på vejen.
Da Snekkersten Stationsvej er en smal vej, hvor der indimellem kører store lastbiler, må vi henstille til, at man kun parkerer på den side, der vender mod nord. Ellers er der parkeringspladser på Snekkersten Station 3 min. fra DISPUK. Parkering på Parallelvej frabedes, da der ellers ikke er plads til vejens beboere.
Vi serverer vand, vin og snacks på vores saloner.
kl. 19.00-21.00
200 kr. + billetgebyr inkl. moms