Narrativ salon om at være efterskolelærer – hele tiden
Det er ikke bare et job at være efterskolelærer, det er en livsstil, der både kræver og giver meget. Det samme kan man sige om at være efterskoleelev. Et efterskoleophold handler aldrig kun om, at eleverne skal lære noget, de skal også blive til nogen.
Det er en vigtig tid, fordi et ophold på en efterskole også er med til at forme et menneskes identitet. Måden vi som lærere bidrager til at møde de vanskeligheder, elever kan stå med, kan få stor betydning for, hvordan denne identitet eller selvforståelse udvikles. Derfor skal man som lærer også i sin filosofi og sine metoder være bevidst om, hvordan det, man som lærer gør, er med til at påvirke elevers identitet.
På denne narrative salon, der foregår på Haarby Efterskole på Sydvestfyn, vil Martin Nevers, direktør, underviser, supervisor og terapeut hos DISPUK og Steen Bjerring Fuglsang fra Haar Efterskole tale om, hvordan det narrative perspektiv kan understøtte privat såvel som professionelt de mange fagfolk, der har kastet sig over efterskolelærergerningen.
For man skal som lærer på en efterskole kunne gabe over meget. Udover undervisningen er hjemve, angst, gamle traumer, sorg, diagnoser af forskellig art, konflikter, flydende kønsidentiteter eller samarbejdet med forældre blot nogle af de opgaver, man skal hjælpe eleverne med at håndtere. Læreren skal ikke være terapeut, men skal kunne hjælpe eleverne med at håndtere problemstillingerne i hverdagen. På de fleste efterskoler har man mange års erfaring med at gøre det, og den oplæring, man som lærer har fået i at håndtere alt det, der ligger ud over at være underviser, har ofte været igennem ”learning by doing” og sparring med de mere erfarne lærere på skolen. Ofte har lærerne svært ved at fortælle om de metoder eller den faglighed, som ligger bag den praksis, de har, når det kommer til denne del af arbejdet.
Hvad kan den narrativ praksis tilbyde af konkrete metoder til at håndtere samtaler og aktiviteter med efterskoleelever for hvem, livet er svært, uden at det behøver at blive terapi? Og hvordan kan den narrative praksis samtidig hjælpe efterskolelærere med at jonglere i den særegne livsstil som jobbet for mange er? Det er nogle af de spørgsmål, Martin og Steen Bjerring Fuglsang vil tale om på salonen.