Nyhedsbrev januar 2023

Nye pejlemærker for fremtiden

14.01.2023
Share

Lad 2023 blive fællesskabernes år

Af Martin Nevers

Kære gamle og kommende venner af DISPUK. 

Vi – Henriette, Lasse og jeg – har nu været i gang i et års tid efter at have overtaget roret fra Allan og Anette, og det er måske et passende tidspunkt at skue frem i tiden og pege på retninger eller bevægelser, vi er i gang med at gøre i DISPUK.

Det, synes vi, er så spændende at beskæftige os med, at vi har helliget et helt seminar til det d. 12 september. Mere om det i slutningen af denne tekst.   

Modsvar på individualisering 

Jeg har lige været i biografen og se den nye Avatar film. Hos Na’vierne, som er den stamme, der er omdrejningspunktet for filmen, har man en særlig hilsen.  
”Jeg ser dig”, siger de til hinanden. I denne lille hilsen ligger der både en bekræftelse af det andet menneske på dets egne præmisser og en tilkendegivelse af, at du er en af os. Jeg blev meget rørt over at se Na’vierne hilse på hinanden på den måde, måske fordi jeg genkender det som et billede på den ånd, jeg oplever i narrativ praksis. Det er ikke nok at udvikle praksisser, hvor folk slipper af med deres problemer, hvis ikke praksissen bidrager til kærlige og fællesskabende liv.

Narrativ praksis har historisk set udviklet sig med stor inspiration fra Foucault, og med et blik på kulturelle magtpraksisser og de effekter de har i menneskers liv. Vi har med inspiration fra blandt andet Michael White leveret bud på, hvordan man kan hjælpe mennesker med at forholde sig til kulturen og dens effekter og leve mere foretrukne liv baseret på mere foretrukne fortællinger om, hvordan livet kan leves. Et vigtigt perspektiv, som vi fortsat er meget optagede af. 

Det er også et perspektiv, der har brug for at tage afstand til de magtpraksisser, vi ser i kulturen, der har skadelige effekter på menneskers liv. Der er brug for dette kritiske blik på en individualiserende kultur, hvor det er den enkeltes opgave at få et lykkeligt liv. Hvad et lykkeligt liv så end er for noget? 

Michael White udviklede bevidning som et modsvar mod denne individualisering. Det er vores håb, og heldigvis også det vi hører fra mange af vores kursister og studerende, at DISPUK har bidraget til, at man har kunne føle sig mindre alene. Men en effekt af det fællesskab, som skabes som modreaktion på en individualiserende kultur kan være, at dem, der tænker anderledes eller som ikke er med i modbevægelsen, oplever sig ekskluderet. Det kan skabe afstand mellem folk, som paradoksalt nok er det modsatte af det, som vi ønsker. 

Os og dem

Mekanismen af ”os, der er de gode og de andre, som ikke har fanget storheden i det, vi tænker og siger”, blev måske tydelig under corona-epidemien, som vi jo nu kan omtale i datid. Her blev der skabt store kløfter imellem dem, der tænkte rigtigt og dem, der tænkte forkert, og hvor alle var enige om, at de selv tænkte rigtigt. Men vi ser det også mange andre steder i kulturen. I MeToo-debatten, i klimadebatten og i kønsdebatten for blot at nævne nogle.

Ud af kampen

Hvad kan vi så gøre for at håndtere de polariserende kræfter i vores kultur? Det er noget af det, vi er optagede af og i gang med at udforske. Hvad kan vi gøre for at fremme, at mennesker kommer tættere på hinanden? Og hvordan undgår vi, at de fællesskaber, vi træder ind i, mest kommer til at handle om fællesskaber imod nogen?

Michael White introducerede et eksternaliserende sprog. Et sprog som gør det muligt ikke at identificere nogen som et problem, men i højere grad tale om noget af det, som spænder ben for, at vi kan leve mere foretrukne liv. Hvordan kan vi bruge dette sprog til at skabe sammenhænge, hvor vi i fællesskab kan håndtere de udfordringer vi står med, hvad enten det er i skolerne, i psykiatrien, i terapien eller som leder i det daglige. 

DISPUK-seminar 2023

Vores håb for 2023 er, at det bliver fællesskabernes år. Den 12. september afholder vi som tidligere bebudet et DISPUK-seminar, som vi håber kan blive et sted, hvor mennesker kan komme tættere på hinanden og finde fælles inspiration. Et seminar, hvor vi har bedre tid til se på, hvor narrativ praksis er på vej hen med afsæt i det, vi er rundet af.

Vi har planlagt et potpourri af idéer, vi er optagede af, med mennesker vi finder inspiration hos og som forhåbentligt kan være med til at bevæge os. Udover plenum-oplæggene på seminaret vil der være fire spor af workshops som særligt fokuserer på børn/unge og skole, terapi, psykiatri og ledelse. Disse er valgt for at tage fat i fire af de aspekter, vi arbejdet meget med på vores kurser og uddannelser, og fra hvert deres sted at se på, hvor vi er på vej hen.  

Vi er selv ret begejstrede for programmet, som vi håber, at I vil læse, og så håber vi, at det bliver et arrangement, som både kan samle gamle venner af huset og nye interesserede i en fællesskabende dag. Vi har forsøgt at holde prisen nede i håb om, at man får lyst til at tage en ven, sin gamle læsegruppe eller måske endnu bedre én, der tænker helt anderledes end én selv med. 

Vi håber at det bliver stort, men ikke større end, at vi kan være i vores egne lokaler i Snekkersten, så vi har kun ca. 100 pladser. Måske bliver der rift om dem, så skynd dig at melde dig til…

Hvis ikke vi ses til DISPUK-seminaret, så håber vi at vi ses i andre fællesskaber i løbet af året, og ønsker alle et godt fællesskabende år.  

 


DISPUK-seminar 2023:
Kulturen til behandling 

Tirsdag d. 12 september 2023 afholder vi DISPUK-seminar i Snekkersten, hvor vi har inviteret en række spændende danske og udenlandske talere og workshopholdere.

Besøg vores eventside for at købe billet og læse mere om dagen.
Programmet opdateres løbende.  

 

 

Narrative Saloner 2023

Programmet for vores Narrative Saloner er nu på plads frem til sommerferien. Vi glæder os meget til at møde jer derude, hvor vi skal tale om alt fra efterskoleliv til parterapi.  

13. marts afholder vi en ny salon om dokumentation og sprogets kraft mellem Martin Nevers og Mette Larsen – du kan høre podcasten fra den sidste, der foregik i Snekkersten her. Denne gang holdes salonen i Aarhus, hvor Mette Larsen også vil fortælle om de skriftlighedsprincipper, hun siden sidste salon, har udviklet og aktuelt underviser kommunale medarbejdere i. 
Billetter købes her.  
Denne salon bliver i øvrigt afholdt samme dag som den anden af vores livesamtaler i Aarhus, og vi har lagt dem, så I kan nå med til begge. Læs mere om vores livesamtaler her

25. april har Haarby Efterskole på Fyn inviteret Martin Nevers til at komme og tale om, hvordan det narrative perspektiv privat såvel som professionelt kan understøtte de mange fagfolk, der har kastet sig over efterskolelærergerningen.
Deltagelse er gratis, men læs mere og tilmeld jer her

2. maj holder vi salon i Snekkersten om parterapi. Her vil Lasse Offenberg og Anne Øfsti tale om den kompleksitet, som kærlighed repræsenterer i menneskers liv i dag, og som terapeuter bliver nødt til at forholde sig til i arbejdet med parterapi. 
Billetter købes her.  

14. juni har vi som optakt til vores DISPUK-seminar inviteret den amerikanske filosof Todd May til en Narrativ Salon i Snekkersten, hvor han i selskab med Lasse Offenberg vil udforske, hvad Michael White mente når han med inspiration fra Michel Foucault talte om narrativ praksis som ”politik med lille p”. Og hvordan vi måske kan omsætte den inspiration i vores hverdagspraksis? 
Billetter købes her.  

Hold øje med vores eventside, hvor vi løbende opdaterer. 
 

Kan du ikke vente til marts? 

Så er januars Narrative Salon netop udkommet som podcast

”Jeg skal i hvert fald ikke ende på plejehjem.” En gængs frase for mange danskere. Men hvilken effekt har den? Både for den, der siger det (og måske ender netop der), men også for dem, der arbejder på et plejehjem eller måske har pårørende, der bor på plejehjem? 

12. januar var DISPUKs konsulent Lone Kaae Morell taget til Kolding for at tale med leder på Munkensdam Pleje- og daghjem Lena Schødt Sørensen samt chef for plejehjem, aktivitet, køkken og demensområdet i Kolding Kommune Gitte Meyer om de dominerende narrativer om landets plejehjem.

 

DISPUK søger medvirkende til podcast om familieliv ramt af psykisk mistrivsel

Til podcasten Tætte Talks vil vi gerne i kontakt med forældre til et barn/ung, der har det svært psykisk. 

Hvad har været en hjælp for jer som familie? Hvad kunne være gjort bedre? Hvad ved I mon nu, som kan være brugbar viden for andre i en lignende situation?

Samtalen er med Camilla Schjørring, konsulent i DISPUK.

Optagelserne foregår i Snekkersten. Du skal kunne 2. og/eller 3. marts i Snekkersten i tidsrummet 9.30-15.00. 

Kontakt kommunikationsansvarlig Olivia på Winther@dispuk.dk senest 29. januar. 

 

Onlineseminar 

SAD IN DENMARK 
Stress, Angst og Depression
Fredag den 17. marts 2023, kl. 9-16

Medierne er fyldt med historier om voksende mental mistrivsel i Danmark – og sikkert i det meste af den vestlige verden. Især blandt børn og unge er der flere og flere der slås med angst og skolevægring. Siden 1987 har der været en eksplosion i antallet og omfanget af psykiske lidelser.

Hvordan kan man forstå det på både et mikrosocialt niveau og på et kulturelt og samfundsmæssigt niveau? Hvad bidrager til stress, angst og depression i vores kultur? Lad os lytte til nogle af de mennesker, der har været ramt af og stadig mærker disse ”moderne” lidelser.

Dette års psykiatriseminar er det første i en række, hvor det ikke primært er eksperter, der kommer til orde, men de mennesker, som har personlige erfaringer med stress, angst og/eller depression.

Allan Holmgren vil på dette seminar have samtaler på 30-45 minutter med en række personer, der har personlige erfaringer med mentale sammenbrud, terapi og psykiatri.

Dagen rundes af med en opmuntrende fortælling fra psykiatrien i Randers, der arbejder med et relationelt paradigme, og som blandt andet i denne artikel Socialt Indblik udtaler: 
‘Vi har ikke brug for mere psykiatri. Vi har brug for mere fællesskab.’

Læs mere om psykiatriseminaret, se programmet og køb billet her

 

Gratis samtalegruppe for unge i Aarhus

Samtalehuset i Aarhus tilbyder samtalegruppeforløb for alle unge mellem 18 og 24 år, der går og bøvler med noget eller har ondt i livet. Det kan være udfordringer som: Ensomhed, præstationskultur, lavt selvværd, svære tanker om sig selv mv.

I fællesskab vil vi i samtalegruppen undersøge, dele og tale om udfordringer og noget af det, der kan være svært. Det er vores hensigt, at du gennem samtalerne oplever at blive en del af et fællesskab, hvor du bliver set og hørt, hører andres historier og derved får en fornemmelse af at være mindre alene med problemet.

Du vil gennem samtalerne få mulighed for at få øje på nye eller glemte sider af dig selv, finde nye handlemuligheder og blive mere afklaret om, hvad du kan, ved og vil.

Samtalerne foregår i et fortroligt miljø, hvor alle har tavshedspligt. Vi håber at kunne samle en gruppe på 4-6 unge mennesker.
Forløbet er gratis og varer ca. 5 gange. Vi regner med opstart sidst i februar/først i marts.

Samtalerne foregår tirsdage i lige uger klokken 18.15 – 19.45 i Haldor Huset, som DISPUKs Samtalehus låner.

Hvis det lyder som noget for dig, eller du bare gerne vil høre lidt mere, så kontakt Signe Grønning på telefon 22742384 eller mail signebinebom@hotmail.com

 

Du vil måske også synes godt om…

Tilmeld dig til vores nyhedsbrev

Tilmeld dig til vores nyhedsbrev for at få de seneste nyheder, opdateringer og specialtilbud leveret direkte i din indbakke.