Narrativ rusmiddelbehandleruddannelse

DISPUKs rusmiddelbehandleruddannelse har særligt fokus på at hjælpe den enkelte og familien til at kunne tale om de erfaringer og traumer, som ofte er en del af et skadeligt forbrug af rusmidler.

Den narrative tilgang til skadelige forbrug ønsker at medvirke til at skabe varige forandringer, ved at hjælpe mennesker til at kunne leve i overensstemmelse med deres egne værdier uden hjælp fra misbruget. 

Praksisorienteret rusmiddelbehandleruddannelse

Vores narrative rusmiddelbehandleruddannelse indeholder en grundig både teoretisk og praktisk indføring i metodiske, etiske og praktiske behandlingsmuligheder med voksne, unge og børn, familier, grupper og netværk. 

Som deltager på vores rusmiddelbehandleruddannelse får du træning i individuelle samtaler, parsamtaler og samtaler med grupper og familier med misbrugsproblematikker gennem en solid introduktion til de narrative samtalepraksisser. 

Du lærer konkrete samtalemetoder, såkaldte samtalekort, der kan hjælpe dig med at finde vej i både problemernes landskab og i de foretrukne værdiers landskaber og historie. 

Endelig har uddannelsen fokus på de normer og ”burder”, der gør sig gældende i vores kultur, og som potentielt er undertrykkende – især i vanskelige situationer præget at traumer og konflikter.

Kort om rusmiddelbehandleruddannelsen:

  • Er metodisk og teoretisk funderet i narrativ psykologi
  • Fokuserer på at uddanne deltagerne til at hjælpe mennesker med at leve tæt med deres egne værdier uden hjælp fra det skadelige forbrug
  • Er praktiskorienteret og tager udgangspunkt i de problemstillinger, deltagerne sidder med
  • Udbydes skiftevis hvert andet år i hhv. Aarhus og Snekkersten

Hvem henvender vores rusmiddelbehandleruddannelse sig til?

Efteruddannelsen henvender sig til personer, som arbejder med problematikker i relation til børn, unge, voksne eller familier, og som ønsker at kunne bruge narrative forståelser og metoder i samtaler og aktiviteter i forhold til skadeligt forbrug. Deltagerne kan arbejde i rådgivningscentre, institutioner, socialpsykiatrien, skoler, familieafdelinger, behandlingshjem eller i andre sammenhænge, hvor man arbejder med misbrugsproblematikker og skadeligt forbrug af rusmidler.

Nyt navn, samme uddannelse

Indtil nu har denne uddannelse heddet ”Narrativ misbrugsbehandleruddannelse”, men vi har besluttet at ændre navnet. Også i verden omkring os er en tilsvarende bevægelse i gang, fx hos Sundhedsstyrelsen og i kommunerne.

Så snart vi taler om et misbrug kommer vi også hurtigt til at tale om ”misbrugere” og på den måde kommer vi til at definere og kategorisere mennesker ud fra dette ene og ofte skamfulde aspekt af deres liv. Det ønsker vi ikke – tværtimod.
Ved i stedet at fokusere på rusmidler, forsøger vi at bruge ord, der ikke så let kommer til at kategorisere mennesker – og skaber en adskillelse mellem det, der kan opleves som problematisk (det skadelige forbrug) og det menneske vi taler med og om. Det er problemet, der er problemet, det er ikke personen, der er problemet.

Vil du vide mere?

Kontakt os på dispuk@dispuk.dk eller telefon 4922 5161.

Tilmeld dig til vores nyhedsbrev

Tilmeld dig til vores nyhedsbrev for at få de seneste nyheder, opdateringer og specialtilbud leveret direkte i din indbakke.