,

Sårbare kilder i journalistikken

4 dages kursus for journalister, tv-tilrettelæggere og kommunikatører om arbejdet med udsatte kilder: Hvordan kan vi fortælle om folk uden at efterlade dem et mere sårbart sted

Som journalist er du uddannet i at formidle, men når arbejdet omhandler at tale med og fortælle udsatte kilders historier, kan det indimellem føles som om, at du også bevæger dig over i helt andre fagområder.

Samtidig har debatspor og sociale medier gjort, at der meget synligt responderes og skrives videre på historierne også efter, at de har forladt journalistens hånd. Tonen kan være hård, når vi optræder i medierne. Især sårbare kilder oplever ofte at blive ramt af reaktioner, der bunder i stereotyper, efter de har fortalt deres historie. I jagten på clicks og kommentarer og i manglen på tid og kommunikation i produktionen og redaktionen sker det, at medierne glemmer deres ansvar overfor sårbare kilder.  På den måde risikerer vi at efterlade dem, vi fortæller om, et endnu mere udsat sted.

I over 30 år har DISPUK udbudt kurser og efteruddannelse for bl.a. ledere, psykologer og terapeuter. Denne viden og erfaring om, hvordan man kan tale med og beskrive mennesker, der står i svære situationer i deres liv, bringes i spil på dette 4-dages kursus for journalister, dokumentarister, og kommunikatører, der søger efteruddannelse i arbejdet med sårbare kilder uden at gå på kompromis med den skarpe historiefortælling.

Helt grundlæggende har kurset tre opmærksomheder: 

  1. Interview
    Hvordan taler vi med kilder om noget svært, uden at gøre det værre eller retraumatisere? Hvilke slags spørgsmål kan vi stille og hvilken slags opmærksomhed skal vi have?
  2. Produktion
    Hvordan kan vi skabe nuancerede historier om mennesker, der supplerer deres udsatte position med nye fortællinger, der skaber et mindre sårbart ståsted for kilden?
  3. Udgivelse
    Hvordan kan vi forberede vores kilder på den voldsomme og til tider hadske opmærksomhed, der følger ved udgivelse, og hjælpe med at håndtere opmærksomheden, når den opstår?

På uddannelsen vil du blive trænet i: 

At tale om traumer
Du vil blive præsenteret for begreber, der kan hjælpe til at forstå, hvad traumer er, hvad der kan føre til retraumatisering og hvilke konkrete samtalemæssige greb, der hjælper til at undgå det. Her kigger vi på responser: at mennesker altid har gjort noget imod det, de blev udsat for – også nogle gange på måder, der ikke umiddelbart bliver opfattet som modstand.

At få blik for flere identitetskonklusioner
Som journalist lærer vi at vinkle – og i det at tale en meget klar identitetskonklusion frem. Det gør det lettere for modtageren at forstå, men fører også til, at vi potentielt efterlader vores kilder et mere sårbart sted. Hvis vi fx. kun skriver om misbruget, lader vi et menneske stå som misbruger og ikke mere end det. Det er en narrativ grundantagelse, at livet altid er multihistorielt – at der altid er flere historier at fortælle om et menneske. Og at det at have flere historier til rådighed giver mulighed for at leve mere nuancerede liv.

Bevidning
Her vil du blive trænet i at give dine kilder en respons, der kan virke som modvægt til den potentielt negative opmærksom, der kommer ved udgivelse. Vi arbejder med bevidningspraksis, der går ud på at fortælle en person, hvordan dennes historie har effekter på modtageren og er til inspiration. I en verden, hvor mange reaktioner vil være fulde af kritik og fordømmelse, kan det at høre, hvordan min historie har berørt andre, hvordan den har slået strenge an i deres liv og været til inspiration for dem gør, at man står styrket, også i forhold til at holde de kritiske stemmer ud.

Hvad mener vi, når vi skriver ‘narrativt’? Det kan du læse mere om her.

Hvem vil du blive undervist af?

På dette kursus vil du blive undervist af Lasse Offenberg og Olivia Nepper Winther. De to har rødder i henholdsvis psykologien og journalistikken, men fælles baggrund i narrativ teori og praksis. 

Ofte stillede spørgsmål

Afmelding af efteruddannelser og kurser sker i henhold til følgende betingelser:

For efteruddannelser:
Ved afmelding inden sidste tilmeldingsfrist opkræves 0%
Ved afmelding efter sidste tilmeldingsfrist og inden uddannelsesstart opkræves 50%
Ved afmelding efter uddannelsesstart opkræves 100%

Ved flerårige efteruddannelsesforløb, hæfter man kun økonomisk for et uddannelsesår ad gangen. Et eventuelt afbud til fortsættelse på en efteruddannelse, skal være DISPUK i hænde senest 3 mdr. inden næste uddannelsesårs opstart.

For workshops og kortere kurser:
Ved afmelding inden tilmeldingsfrist opkræves 0%
Ved afmelding efter sidste tilmeldingsfrist opkræves 100%

NB. Man har altid 14 dages fortrydelsesret fra den dag man tilmelder sig. Dette gælder også ved tilmelding efter sidste tilmeldingsfrist.

Nej. Man skal ikke betale ved tilmelding. Der fremsendes faktura efter sidste tilmeldingsfrist (medmindre andet er angivet i kursusbeskrivelsen).

Parkering i Snekkersten

Der er parkeringsmuligheder på begge adresser og på vejen.

Da Snekkersten Stationsvej er en smal vej, hvor der indimellem kører store lastbiler, må vi henstille til, at man kun parkerer på den side, der vender mod nord. Ellers er der parkeringspladser på Snekkersten Station 3 min. fra DISPUK. Parkering på Parallelvej frabedes, da der ellers ikke er plads til vejens beboere.

Download pdf med kort og symboler – klik her

Parkering i Århus 

Ved Restaurant NorR (Marselisborg havn) er der parkering lige uden for halvøen, hvor Restaurant NorR ligger. Hvis der er mangel på ledige pladser der, er der altid pladser på den store grusplads før svinget.

Der kan parkeres på havnens pladser. Blot skal man huske at registrere sin nummerplade på en Ipad i baren hos  Restaurant NorR, senest 2 timer efter man har parkeret. Parkering gælder frem til kl. 23.59 samme dag

Nej, men vi har her fremhævet nogle af de steder, vi særligt kan anbefale i nærheden af vores undervisningssted i hhv. Snekkersten og Århus.

Snekkersten

Aarhus
 

Ja, på alle vores kurser og uddannelser er der inkluderet morgenmad, frokostbuffet og eftermiddagskaffe/kage.

Vores frokostbuffet er grøn med fokus på årstidens grøntsager. Det er derfor muligt at spise sig mæt, selvom man ikke spiser dagens kødret. Der bruges æg og animalske mejeriprodukter i vores køkken, så det er ikke muligt at spise vegansk. Kontakt kontoret ved eventuelle spørgsmål på dispuk@dispuk.dk

Har du fødevareallergener, så kontakt kontoret for at gøre os opmærksom på det. Aftal også gerne nærmere med køkkenpersonalet, når du møder ind på undervisningsstedet.

4 dage

16.000 kr. inkl. moms

Startdato
(klik her for at se alle datoer)

30. okt 2024 Snekkersten

Tilmeldingsfrist: 12. sep 2024

PU-støtte: kr. 3.600

Underviser

Olivia Nepper Winther

Datoer

Nedenfor kan du se relevante datoer og andre detaljer for kurset.

30. okt 2024 Snekkersten Tilmeld

DETALJER

Snekkersten - 24-860

24-860

30. okt 2024

12. sep 2024

16.000 kr. inkl. moms

Olivia Nepper Winther

Lasse Offenberg

Min. 16 - maks. 24 deltagere

30. okt 2024 - 31. okt 2024

28. nov 2024 - 29. nov 2024

Kl. 9-16

DISPUK, Strandvejen 202B, 3070 Snekkersten

Tilmeld

Har du spørgsmål til kurset?

Kontakt

Joan Bruun Andersen

Kursussekretær

andersen@dispuk.dk

4922 5161

Send mail

Tilmeld dig til vores nyhedsbrev

Tilmeld dig til vores nyhedsbrev for at få de seneste nyheder, opdateringer og specialtilbud leveret direkte i din indbakke.