Ny samtalebog om erfaringerne fra en institution for tvangsfjernede børn

DISPUK udgiver bog om erfaringerne fra et børnehjem

04.06.2021
Share

Denne tekst er i første gang bragt som en del af DISPUKs nyhedsbrev, maj 2021.

Mange – både børn og voksne – har haft det svært det sidste års tid med isolation og ensomhed, men mange børn har det permanent svært. Især de børn, der er anbragt uden for hjemmet. På børnehjem og opholdssteder.

DISPUK udgav 4. juni 2021 Må jeg få lidt natmad? En kritisk samtalebog, der gennem en e-mail udveksling mellem socialpædagog Niels Palle og psykolog Allan Holmgren afslører og dokumenterer de urimelige forhold, der bydes børn og unge på en institution for tvangsfjernede børn, hvor Niels Palle har arbejdet.

Lyt til narrativ salon om bogen her

Hør eller genhør Public Service på P1 i DR’s podcast- og radiounivers, DR LYD. “Mere natmad og bedre ledelse.” (Sendt d. 31. maj 2021)

Fraværende ledelse

Der bliver råbt ad børnene, og de bliver straffet for mindre forseelser. Man får nærmest indtryk af at læse om forholdene i et ungdoms- eller børnefængsel fra 1950’erne. Gennem Niels Palles iagttagelser fra sin ansættelse på en institution for anbragte børn og unge, giver Må jeg få lidt natmad? et både hjerteskærende og humoristisk indblik i, hvordan de voksne og professionelle bidrager til de problemer, som de forsøger at afhjælpe. Her er et uddrag fra bogen:

”Der er ikke et pædagogisk sprog blandt personalet, men en masse “synes”. Fagligheden er ekstremt lav, måske ikkeeksisterende. Jeg ved ikke helt, hvem jeg skal snakke med om det her. Ledelsen er fraværende. Vi ser dem på møder, hvor de fortæller, hvordan vi skal gøre, men de kommer aldrig ud på gulvet med os. Hvis institutionen er et skib, og livet er en flod, så står der ingen ved rorpinden. Vi smadrer ind i store sten og tømmer på vej ned ad floden. Det hele føles som overlevelse uden overblik og retning. På institutionen tager vi et minut ad gangen.

Kærlig hilsen, Niels Palle.”

Det særlige ved denne bog er, at den er så personlig. Det er ikke en idealistisk, men realistisk bog, der giver indblik i noget, vi sjældent hører om, nemlig den socialpædagogiske indsats – og ikke mindst manglen på samme – på en institution, hvor børn og unge er anbragt. Gennem egne erfaringer og fælles kritiske refleksioner med Allan Holmgren, sætter Niels Palle fokus på, hvordan fraværet af både ledelse og fælles faglighed skaber et dybt problematisk sted for børn at vokse op i Danmark.

Køb bogen på DISPUKs Forlag – klik her

 

Må jeg få lidt natmad

Du vil måske også synes godt om…

Narrativ praksis, Narrative samtaler, Psykoterapeut, Terapi

DISPUKs narrative grunduddannelse

Læs mere

Narrativ praksis, Narrative samtaler, Psykoterapeut, Terapi

DISPUKs narrative grunduddannelse

Læs mere

Tilmeld dig til vores nyhedsbrev

Tilmeld dig til vores nyhedsbrev for at få de seneste nyheder, opdateringer og specialtilbud leveret direkte i din indbakke.