Dansk Institut for Supervision, Personaleudvikling, Undervisning & Konsultation

Må jeg få lidt natmad?

Ny kritisk samtalebog om erfaringer med socialpædagogik og konflikterne på et børnehjem

 

Må jeg få lidt natmad?

af Niels Palle og Allan Holmgren, udkommer den 4. juni 2021

Ma ̊Jeg Fa ̊Lidt Natmad _forside _lille

Der bliver råbt ad børnene, og de bliver straffet for mindre forseelser. Man får nærmest indtryk af at læse om forholdene i et ungdoms- eller børnefængsel fra 1950’erne i DISPUKs nye samtalebog, der er baseret på en mailudveksling mellem psykolog Allan Holmgren og socialpædagog Niels Palle. Gennem Niels Palles iagttagelser fra sin ansættelse på en institution for anbragte børn og unge, giver Må jeg få lidt natmad? et både hjerteskærende og humoristisk indblik i, hvordan de voksne og professionelle ofte bidrager til de problemer, som de forsøger at afhjælpe.

”Der er ikke et pædagogisk sprog blandt personalet, men en masse “synes”. Fagligheden er ekstremt lav, måske ikkeeksisterende. Jeg ved ikke helt, hvem jeg skal snakke med om det her. Ledelsen er fraværende. Vi ser dem på møder, hvor de fortæller, hvordan vi skal gøre, men de kommer aldrig ud på gulvet med os. Hvis institutionen er et skib, og livet er en flod, så står der ingen ved rorpinden. Vi smadrer ind i store sten og tømmer på vej ned ad floden. Det hele føles som overlevelse uden overblik og retning. På institutionen tager vi et minut ad gangen.
Kærlig hilsen, Niels Palle” – uddrag fra bogen.

Må jeg få lidt natmad? bygger på en mailudveksling mellem socialpædagog Niels Palle og psykolog Allan Holmgren, og handler om Niels Palles traumatiserende opvækst, hans kontakt med psykiatrien og mest af alt om hans erfaringer som pædagog på et børnehjem.

Det særlige ved denne bog er, at den er så personlig. Det er ikke en idealistisk, men realistisk bog, der giver indblik i noget, vi sjældent hører om, nemlig den socialpædagogiske indsats – og ikke mindst manglen på samme - på en institution, hvor børn og unge er anbragt. Gennem egne erfaringer og fælles kritiske refleksioner med Allan Holmgren, sætter Niels Palle fokus på, hvordan fraværet af både ledelse og fælles faglighed skaber et dybt problematisk sted for børn at vokse op i Danmark.

Link til bogen på DISPUKs Forlag