På kontaktlæreruddannelsen trænes metoder, der kan styrke fællesskaber, håndtere konflikter, understøtte samarbejdet imellem skole og hjem og som støtter den enkelte elev eller kursists personlige udvikling.

Cirka 10% af de elever, der starter på en efterskole, stopper før tid af forskellige årsager. Det går ikke bare ud over skolernes økonomi, men berører alle voksne og unge – både dem, som må forlade skolen og dem, der må sige farvel til nye kammerater. På DISPUKs kontaktlæreruddannelse undervises i det store arbejde, der ligger ud over at være underviser, når man er lærer på en høj- eller efterskole.

Et efterskoleophold eller et højskoleophold handler aldrig kun om, at eleverne skal lære noget, de skal også blive til nogen. Det er en vigtig tid, fordi et ophold på en efterskole eller højskole også er med til at forme et menneskes identitet. Måden vi som lærere bidrager til at møde de vanskeligheder, elever kan stå med, kan få stor betydning for, hvordan denne identitet eller selvforståelse udvikles. Derfor skal man som lærer også i sin filosofi og sine metoder være bevidst om, hvordan det, man som lærer gør, er med til at påvirke elevers identitet.

Formål

Man skal som lærer på en høj- eller efterskole kunne gabe over meget. Udover undervisningen er hjemve, angst, gamle traumer, sorg, diagnoser af forskellig art, konflikter, flydende kønsidentiteter eller samarbejdet med forældre blot nogle af de opgaver, man skal hjælpe eleverne med at håndtere. Læreren skal ikke være terapeut, men skal kunne hjælpe eleverne med at håndtere problemstillingerne i hverdagen. På de fleste efterskoler og højskoler har man mange års erfaring med at gøre det, og den oplæring, man som lærer har fået i at håndtere alt det, der ligger ud over at være underviser, har ofte været igennem ”learning by doing” og sparring med de mere erfarne lærere på skolen.

Ofte har lærerne svært ved at fortælle om de metoder eller den faglighed, som ligger bag den praksis, de har, når det kommer til denne del af arbejdet. Grundtvig, Kold og tænkere efter dem har haft stor indflydelse på den holdning eller ånd, mange efterskoler og højskoler lægger vægt på, men der tilbydes få konkrete værktøjer at arbejde ud fra.

Narrativ praksis tilbyder et filosofisk afsæt og konkrete metoder til at håndtere samtaler og aktiviteter med mennesker for hvem, livet er svært, uden at det behøver at blive terapi.

På DISPUKs kontaktlæreruddannelse undervises i konkrete metodiske greb til denne vigtige del af højskole- og efterskolearbejdet. Uddannelsen er tilrettelagt over seks forskellige temaer:

  • At gøre svære samtaler lettere.
  • Sprog og fortællingers betydning for identitet.
  • At opbygge tillidsfulde relationer til- og mellem elever.
  • At håndtere konflikter.
  • At bakke op om udviklingsprocesser.
  • Alternativer til at bryde samarbejdet.

Man vil under de forskellige metoder bliver introduceret for både teori og konkret praksis, som retter sig specifikt imod de enkelte temaer. På uddannelsen vil vi tale om, hvordan man kan omsætte dette til deltagernes konkrete hverdag.

Målgruppe

Uddannelsen henvender sig til alle efterskolelærere og alle højskolelærere.

Vi anbefaler, at man som skole sender mindst to lærere afsted på uddannelsen sammen for at styrke muligheden for refleksion og samarbejde om implementering af læring fra uddannelsen i det daglige arbejde.

Undervisningsform

Kontaktlæreruddannelsen er en praktisk uddannelse, der med afsæt i filosofi og holdninger inspireret af blandt andet Grundtvig, men også tænkere efter ham, vil introducere og træne praktiske metoder til at håndtere en stor del af det arbejde, man som lærer på en efterskole eller højskole varetager ved siden af klasselokalet.

Uddannelsen sigter mod at give deltagerne et sprog for det, de gør, så de kan gøre det mere bevidst og samtidig kan udvikle et sprog i lærerkollegiet, som både er båret af holdninger og af faglige metoder i den daglige sparring med hinanden om arbejdet.

Forløb

Uddannelsen består af 12 undervisningsdage fordelt på seks moduler af to dages varighed klokken 9-16. Der er en obligatorisk studiegruppedag mellem hvert undervisningsmodul.

Studiegrupper

Ud over undervisningen på holdet mødes deltagerne i faste studiegrupper uden underviser en hel dag imellem hvert undervisningsmodul. Studiegrupperne aftaler selv mødested og tid. Studiegrupperne etableres på det første modul og er obligatoriske.

Litteratur

Litteratur, der skal anskaffes til denne efteruddannelse, oplyses efter sidste tilmeldingsfrist.

Undervisere

Underviserne på uddannelsen er tidligere efterskolelærer Henrik Vendelbo, pædagog Lone Kaae og tidligere lærer Martin Nevers. Fælles for alle tre er at de har arbejdet med unge ramt af vanskeligheder og deres familier igennem mange år.

Det er muligt at afholde uddannelsen eller dele af den lokalt på din efterskole. Kontakt Mette Agerbo, agerbo@dispuk.dk for en drøftelse af det konkrete behov og mulighederne for lokalt tilrettelagte forløb.

Ofte stillede spørgsmål

Afmelding af efteruddannelser og kurser sker i henhold til følgende betingelser:

For efteruddannelser:
Ved afmelding inden sidste tilmeldingsfrist opkræves 0%
Ved afmelding efter sidste tilmeldingsfrist og inden uddannelsesstart opkræves 50%
Ved afmelding efter uddannelsesstart opkræves 100%

Ved flerårige efteruddannelsesforløb, hæfter man kun økonomisk for et uddannelsesår ad gangen. Et eventuelt afbud til fortsættelse på en efteruddannelse, skal være DISPUK i hænde senest 3 mdr. inden næste uddannelsesårs opstart.

For workshops og kortere kurser:
Ved afmelding inden tilmeldingsfrist opkræves 0%
Ved afmelding efter sidste tilmeldingsfrist opkræves 100%

NB. Man har altid 14 dages fortrydelsesret fra den dag man tilmelder sig. Dette gælder også ved tilmelding efter sidste tilmeldingsfrist.

Nej. Man skal ikke betale ved tilmelding. Der fremsendes faktura efter sidste tilmeldingsfrist (medmindre andet er angivet i kursusbeskrivelsen).

Ja, er man privatbetalende kan man betale i rater. Man får en faktura på det fulde beløb, som man selv deler op i det antal rater, man ønsker. Det skal være det samme beløb, der indbetales hver gang. Det er et krav, at første rate er betalt inden kursusstart, og at sidste rate er betalt inden uddannelsen afsluttes.

Ja, er man privatbetalende får man 20% rabat på vores længerevarende efteruddannelser – medmindre man får tidskud fra sin arbejdsplads, kompetencefonden eller lignende på kr. 10.000 eller mere. Rabatten gives kun ved fremsendelse af faktura til kursistens privatadresse og man må ikke have et aktivt CVR-nummer registreret.

Parkering i Snekkersten

Der er parkeringsmuligheder på begge adresser og på vejen.

Da Snekkersten Stationsvej er en smal vej, hvor der indimellem kører store lastbiler, må vi henstille til, at man kun parkerer på den side, der vender mod nord. Ellers er der parkeringspladser på Snekkersten Station 3 min. fra DISPUK. Parkering på Parallelvej frabedes, da der ellers ikke er plads til vejens beboere.

Download pdf med kort og symboler – klik her

Parkering i Århus 

Ved Restaurant NorR (Marselisborg havn) er der parkering lige uden for halvøen, hvor Restaurant NorR ligger. Hvis der er mangel på ledige pladser der, er der altid pladser på den store grusplads før svinget.

Der kan parkeres på havnens pladser. Blot skal man huske at registrere sin nummerplade på en Ipad i baren hos  Restaurant NorR, senest 2 timer efter man har parkeret. Parkering gælder frem til kl. 23.59 samme dag

Nej, men vi har her fremhævet nogle af de steder, vi særligt kan anbefale i nærheden af vores undervisningssted i hhv. Snekkersten og Århus.

Snekkersten

Aarhus
 

Ja, på alle vores kurser og uddannelser er der inkluderet morgenmad, frokostbuffet og eftermiddagskaffe/kage.

Vores frokostbuffet er grøn med fokus på årstidens grøntsager. Det er derfor muligt at spise sig mæt, selvom man ikke spiser dagens kødret. Der bruges æg og animalske mejeriprodukter i vores køkken, så det er ikke muligt at spise vegansk. Kontakt kontoret ved eventuelle spørgsmål på dispuk@dispuk.dk

Har du fødevareallergener, så kontakt kontoret for at gøre os opmærksom på det. Aftal også gerne nærmere med køkkenpersonalet, når du møder ind på undervisningsstedet.

12+5 dage

28.900 kr. inkl. moms

2. feb 2023 Aarhus

20% rabat til ikke-CVR registrerede privatbetalere kr. 23.120

Datoer

Nedenfor kan du se relevante datoer og andre detaljer for kurset.

2. feb 2023 Aarhus Tilmeld

DETALJER

Aarhus - 23-151

23-151

2. feb 2023

15. dec 2022

12+5

Kr. 28.900 Incl. moms kr.

Martin Nevers

Lone Kaae Morell

Henrik Vendelbo

Min. 12 - maks. 24 deltagere

2. feb 2023 - 3. feb 2023

30. mar 2023 - 31. mar 2023

16. maj 2023 - 17. maj 2023

22. aug 2023 - 23. aug 2023

26. sep 2023 - 27. sep 2023

16. nov 2023 - 17. nov 2023

Kl. 9.00-16.00.

20% rabat til ikke-CVR registrerede privatbetalere kr. 23.120

Restaurant NorR, Marselisborg Havnevej 46d, 8000 Aarhus C

13. mar 2023

18. apr 2023

14. jun 2023

7. sep 2023

6. nov 2023

Oplyses efter sommer 2022

Tilmeld

Har du spørgsmål til kurset?

Kontakt

Mette Agerbo

Kursussekretær

agerbo@dispuk.dk

4922 5161

Send mail

Tilmeld dig til vores nyhedsbrev

Tilmeld dig til vores nyhedsbrev for at få de seneste nyheder, opdateringer og specialtilbud leveret direkte i din indbakke.